luni, 5 aprilie 2010

Talent vs Perseverenta

Tot mai des obisnuim sa catalogam oamenii ca fiind apti sau inapti pentru o anumita activitate. Pusi in fata unei situatii dificile, avem tendinta de a-l blama pe cel de sus , pentru ca pur si simplu nu suntem inzestrati cu talentul necesar. George Calinescu afirma ca talentul este abilitatea de a-ti ascunde talentul acolo unde este nevoie. In zilele noastre afirmatia tinde usor spre alt punct. Daca plecam de la spusele lui Calinescu, talentul este abilitatea de a-l inventa, acolo unde el lipseste. Pornind de la definitia din DEX, aptitudinile sunt insusiri psihice individuale care conditioneaza indeplinirea in bune conditii a unei munci. Insa in ce fel se leaga aptitudinile de talent si cum se obtin ele prin perseverenta?
Am vazut recent un filmulet pe youtube, in care Jennifer Lopez incearca sa cante. Incearca, pentru ca dupa cum lesne se poate observa nu ii prea iese. Si totusi, e o cantareata de succes. Ma gandesc la asta si trag 2 concluzii:
1. Aptitudinile se obtin datorita determinaii de a realiza ceva. Mai pe romaneste, trebuie sa ai ambitie. Dar asta nu-i suficient. Ca reteta sa aiba succes, trebuie sa fii perseverent, si sa depui mult efort. La urma urmei, Einstein spunea ca un geniu e 99% transpiratie, si doar 1% inspiratie. Trebuie sa-l credem pe cuvant. Stia el ceva..
2. Cu talent si fara munca, ramai in anonimat. Sunt convinsa ca fiecare dintre noi stim cel putin o persoana mai slab pregatita insa ajunsa mai sus decat una cu inclinatii spre acel domeniu. Dincolo de lamentarile omniprezente referitoare la propria soarta, ar fi bine de luat in calcul raportul munca/talent inainte de a porni o afirmatie mai mult sau mai putin denigratoare.


1 comentarii:

troskplosk spunea...

interesant articol,fiecare dintre noi avem o inclinatie catre ceva,fie ca e vorba de poezie,proza,chimie,aeronautica,etc...obisnuiam adesea sa spun ca inteligenta consta in capacitatea unui individ de a`si stimula intelectul...asta ca o paralela la articolul postat de tine:)

Trimiteți un comentariu