marți, 6 aprilie 2010

Terapia prin muzica




Cred ca muzica insasi poate vindeca. Este o expresie exploziva a umanitatii. Este ceva ce ne atinge pe toti. Indiferent de cultura din care provii, cu totii iubim muzica. (Billy Joel)

Privita in special ca un mod de distractie, muzica imbie sufletele oamenilor, avand totodata rol terapeutic. Cu totii am constatat ca un anumit gen muzical ne linisteste,ne relaxeaza si ne induce o stare de bine.


Atunci cand suntem tristi, preferam o melodie linistita, care sa intre in rezonanta cu propriile simtiri. Sunetele contin diferite frecvente,fiecare vibrand intr-un anumit mod. Desi cand vorbim despre muzica, ne gandim automat la sunete, trebuie sa luam in calcul si vibratiile pe care aceasta le creeaza. Chiar si hipoacuzii se pot bucuta de muzica, ei simtind vibratiile in corp.

De-a lungul timpului, muzica a fost privita ca un mod alternativ de videncare. Un studiu realizat in Italia a concluzionat ca muzica se afla in stransa legatura cu ritmul cardiac. Lucru usor de observat de fiecare dintre noi.

"Rasfoind" internetul, am gasit un articol care mi s-a parut interesant. Spune ca cercetatorii au descoperit ca atunci cand ascultam cantece din copilarie, este activata o zona a cortexului, situat in spatele ochilor. Aceasta zona se pare a fi una din cele care se deterioreaza cel mai greu in cazul pacientilor cu Alzheimer, acesta fiind motivul pentru care pacientii cu aceasta boala maipot fredona cantece din copilarie, desi nu isi amintesc nimic altceva. Zona este responsabila si pentru creatia muzicala, spun cercetatorii.
Japonezii folosesc muzica , alaturi de acupunctura pentru tratarea diferitelor afectiuni. Se aleg puncte de acupunctura, asupra carora adauga un diapazon. Vibratiile acestuia se rasfrang asupra muschilor, creeand armonie intre energii.
Muzica are un mare impact asupra emotiilor. Cand esti stresat, ia-ti 10 minute de pauza si asculta o melodie clasica. Iti vei recapata linistea si starea de bine.

Totusi, o mare parte a cadrelor medicale refuza sa recunoasca benificiile aduse de muzica. Cu toate acestea, muzica va continua sa ne aduca zilnic o scutire din fata stresului cotidian. Indiferent de rasa, religie sau varsta, muzica ne apropie pe toti.

Tu folosesti muzica pentru a te relaxa sau socializa?

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu